Friday, October 1, 2010

Blueprints For A Tank

grape harvest, fermentation and # Colfondo1





I can say that the harvest is almost over, almost in the sense that it only remains for me to harvest Raboso, hoping that the sun heats it and let it become a sweet dessert.
I really wanted to make him the withering on the vine, as in 2008, but the vintage balenga makes me think of when it is ready to harvest.


This particular vintage has been quite a while ': between continuous rain which seems to be in the tropics and storm the vintage was saved in extremis by the little-seen sun.
If I look at what I've gathered in the field, I must say that I felt a bit 'strange, as the grapes: the more I looked, the more I wondered how he had to endure all that water ...
The same grape in the cellar and turned into juice fermented fruits gave unexpected good perfumes, shades more than respectable (if a little 'low for my taste in Tocai).
I'm glad to thousands of Prosecco, because he caught the only 15 days of continuous sunshine that have allowed to ripen well, indeed, great.
I like the red color they have and the fact that they are dense; Raboso for them now, I still worry if it rains for several days, but the warm sun makes me think that it will not happen.
So after Ramadan and the fermentation of the grape harvest, due to people like me who know that one month a year si vive in simbiosi con i lieviti e l’uva, finalmente posso parlarvi del prossimo evento dedicato al Prosecco: il #Colfondo1.

Cos’è #Colfondo1?

Il 30 ottobre ad Asolo ci sarà #Colfondo1, ovvero un evento dedicato al Prosecco Colfondo , sulla scia di quelli che sono stati #lambruschi1,2,3,4, #barbera1 e #aglianicodelvulture1 .
Nella cornice del nuovo ristorante Ca’ Derton ad Asolo città , avverrà una degustazione alla cieca di 2 Prosecchi Colfondo rappresentativi di 4 terroir :
• Docg Valdobbiadene: Frozza e Casa Coste Piane
• Docg Asolo : Bele Casel e Biondo Jeo
• Docg Conegliano: Costadilà e Zanotto
• Doc: Lorenzo Gatti e Maurizio Donadi

L’evento è stato organizzato dall’azienda Bele Casel e da Studio Cru, ovvero da Luca e Davide, con l’idea di porre uno sguardo su questo vino che io trovo molto ricco di storia e parecchio interessante.
Non per niente vengono messi a confronto i prodotti di 2 aziende dello stesso territorio per capire se e quali differenze ci sono, sia nel terroir, che nella lavorazione e nella successiva “stagionatura” wine, or aging. Yes, because
Colfondo Prosecco is probably as good a year after bottling minimum, and to refute this thesis will be made to taste Prosecco two-bottom years old, also becoming the subject of "turmoil" will be tasted a Fortana Trebbiano fermentation in the bottle and a company Mariotti Argenta (FE).
Last but not least will be present Follador Silvano with a classic method sparkling wine.
Needless to say, share it tickled by the idea of \u200b\u200bdoing a blind taste our Prosecco, comparing it with altri produttori di zone diverse, ma anche di compararlo con un produttore della nostra zona.
Questo perché riteniamo che il confronto sia sempre utile per crescere e per migliorarci, sempre e comunque vada come risultato.
Insomma l’autunno è iniziato, e sembra che sia “caldo”, nel mentre mi stanno comunicando che il 18 ottobre ci sarà una nuova degustazione… e noi come sempre siamo prontissimi!

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